ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΝΟΥΣΑ
Είναι το βορειότερο και το πιο απομακρυσμένο νησί των Μικρών Κυκλάδων.Γύρω της βρίσκονται ακατοίκητες βραχονησίδες: οι Μάκαρες, το Σκουλονήσι και τα Χτένια.Σύμφωνα με την μυθολογία οφείλει το όνομα της στον θεό Διόνυσο ο οποίος έζησε σ’ αυτό το νησί.Ο Θησέας και η Αριάδνη σταμάτησαν στη Δονούσα όταν επέστρεφαν από την Κρήτη, όπου ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε τρελά.Γι’ αυτό η θεά Αθηνά διέταξε τον ήρωα Θησέα να υπακούσει στον Διόνυσο και να αφήσει την Αριάδνη στο νησί για να γίνει αχώριστη σύζυγος του Διονύσου.

aboutdonoussa image01

Η Δονούσα λόγω της θέσης της υπήρξε σταθμός σε διάφορα θαλάσσια περάσματα: Ο Βιργίλιος την αναφέρει στην ιστορία του Αινεία από την Τροία στην Ιταλία, ενώ ταξιδιώτες του 18ου και 19ου αιώνα πλέοντας από την Νάξο στην Πάτμο περνούσαν από αυτήν.Το νησί είχε περισσότερους από έναν πρωτοκυκλαδίτικους οικισμούς.Ερείπια ενός οικισμού βρίσκονται μέχρι σήμερα στην τοποθεσία ΄΄Βαθύ Λιμενάρι΄΄.Τον 1ο αιώνα Π.Χ ο Αντώνιος παραχώρησε το νησί στους Ρόδιους ,ενώ στους αυτοκρατορικούς χρόνους υπήρξε τόπος εξορίας,μεγάλο μέρος του οποίου εχει καταποντιστεί.Η Δονούσα έγινε διεθνώς γνωστή κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο από την ανθράκωση των θωρηκτών Γκαίμπω και Μπρισλάου στο Ακρωτήριο Άσπρος Κάβος το 1916.Στο τέλος του Β΄ παγκόσμιου πολέμου οι Άγγλοι Σύμμαχοι βομβάρδισαν με 8 αεροπλάνα και βύθισαν γερμανικό πλοίο χωρητικότητας 2.500 τόνων στα παράλια της Δονούσας.Απομηνάρια του ναυαγίου υπάρχουν μέχρι σήμερα στο βυθό της παραλίας «Κεδρος».

 

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Για τους φίλους της θάλασσας και των καταδύσεων υπάρχουν οι καταπληκτικές αμμουδιές Κέδρος, Βαθύ Λιμενάρι, Λιβάδι και Φύκιο στην νότια πλευρά του νησιού με τα κρυσταλλένια νερά.Στην βόρεια πλευρά της Δονούσας, το γραφικό ψαροχώρι Καλοταρίτισσα με τρεις παραλίες με μικρά βότσαλα και διάφανα νερά.Και φυσικά η κεντρική παραλία της Δονούσας ο Σταυρός με ξανθή ψιλή άμμο.Ξεχωριστή ομορφιά έχουν οι δυο ενάλιες σπηλιές με πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.Στις ανατολικές ακτές στον κάβο του Μοσχονά βρίσκεται η Φωκοσπηλιά, με το βυθό της να χρωματίζεται με υπέροχες γαλάζιες ανταύγιες, ιδανικό καταφύγιο για φώκιες. Η δεύτερη ενάλια σπηλιά, η σπηλιά του Τοίχου βρίσκεται στην Βόρεια πλευρά του νησιού.Μεγάλη σπηλιά με σταλαχτίτες.

aboutdonoussa image02

 

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Η μεγαλύτερη εκκλησία είναι ο Ιερός Ναός του Τίμιου Σταυρού, προστάτη του νησιού. Γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται το μεγαλύτερι πανηγύρι του νησιού. Προσκυνητές έρχονται από όλη την Ελλάδα, και το βράδυ της παραμονής του Σταυρού μετά τον εσπερινό,ακολουθεί φαγητό και χορός μέχρι το πρωί.
Σε ύψωμα ανατολικά του οικισμού του Σταυρού, δεσπόζουν σε περίοπτη θέση οι « δίδυμες εκκλησίες» της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη.
Ένα ιδιότυπο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, λιτό και όμορφο, όπου δυο βασιλικές ενώνονται κάτω από ένα μικρό καμπαναριό.Χτισμένη το 1892.Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου στο πανηγύρι της Παναγίας με γλέντι και χορό.

aboutdonoussa image03
Λίγο μετά τον πόλεμο χτίστηκε η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Μερσήνι,εδώ θα βρούμε και τον αιωνόβιο πλάτανο με την πηγή του Μερσηνιού με τρεχούμενα νερά σαν όαση μέσα σε ένα κυκλαδονήσι.Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου και η πανήγυρι διεξάγεται στον πλάτανο με φαγοπότι και γλέντι.
Και τέλος το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε πρόσφατα και δεσπόζει μέσα στο γραφικό ψαροχώρι της Καλοταρίτισας.

 

ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Σταυρός: Κέντρο και πρωτεύουσα της τουριστικής ζώνης του νησιού είναι ο Σταυρός, πανέμορφος και παραδοσιακός κυκλαδίτικος οικισμός. Εδώ θα βρείτε όσα χρειάζεται για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή. Οι υπόλοιποι οικισμοί είναι η Μεσαριά, το Μερσήνι και η Καλοταρίτισα που διακρίνονται για την ομορφιά τους και προσφέρονται για πεζοπορία.

 

ΠΑΣΧΑ
Το Πάσχα στην Δονούσα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.Την Μεγάλη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου αναβιώνει το έθιμο των καλονιών. Κατά το οποίο ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού ανάβει φωτιά στην αυλή του σπιτιού του, έτσι ώστε να φωτίζει το δρόμο για να περάσει ο επιτάφιος.Αυτό συνέβαινε γιατί μέχρι το ’80 δεν υπήρχε φωτισμός στην Δονούσα. Το Μεγάλο Σάββατο οι παραδοσιακοί πέτρινοι φούρνοι ανάβουν νωρίς το πρωί, για να ψήσουν τους «Παύλους» (ονομασία του παραδοσιακού ψωμιού της Δονούσας ) και τα κουλούρια (είδος γλυκού ψωμιού που μοιάζει με τσουρέκι). Και τελος ψήνεται τογεμιστό κατσίκι το οποίο μένει στο φούρνο όλη τη νύχτα, για να είναι έτοιμο για την Κυριακή του Πάσχα.

aboutdonoussa image04
Επωφελειθήτε από τις προσφορές μας κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα και τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο.

© {2020} Voulas Room, Donoussa. All Rights Reserved.